Publicat pe

Totul despre termostate ambient (termostate de camera)

Termostate ambient (termostate de camera). Generalitati

termostat-electronic-wireless-programabil 8ANumele de termostat deriva din grecescul thermos (fierbinte, incalzire) si statos (a mentine, a regla).

Termostatele ambient (termostatele de camera) sunt regulatori de temperatura ce comanda pornirea/oprirea sistemului de incalzire. Temperatura aerului din incapere este sesizata de catre termostat si cand aceasta scade la o valoare sub cea reglata lasa instalatia de incalzire sa functioneze, iar cand temperatura aerului atinge valoarea setata stabilita inchide echipamentul de incalzire pe care il comanda. Utilizarea optima a unui termostat ambient (termostat de camera) consta in gasirea valorii celei mai scazute de reglaj a temperaturii la termostat, care sa ofere confortul termic dorit.

Se gasesc mai multe tipuri de termostate ambient (termostate de camera): termostate mecanice, termostate electronice. Un termostat electronic poate fi cu afisaj digital sau fara afisaj.

Un cronotermostat (termostat programabil) este un termostat digital mai complex decat un termostat ambient (termostat de camera) standard, conferind posibilitatea stabilirii unor nivele diferite de temperatura pe parcursul zilei.

De exemplu, pe parcurul zilei cand sunteti la serviciu poate doriti sa opriti incalzirea sau sa setati o valoare mai scazuta pentru temperatura interiora a imobilului (cu scopul de a economisi energie), iar pentru seara sa stabiliti un alt nivel de temperatura.

Exista cronotermostate cu programare orara (la care se stabileste un program zilnic de functionare ce va fi mentinut pe parcursul intregii saptamani) si cronotermostate cu programare saptamanala (la care se pot stabili programe diferite de functionare in fiecare zi a saptamanii).

Profitati de reducerile noastre: CLICK AICI

Termostatele pot fi: termostate cu fir sau termostate fara fir (wireless)

Functionarea celor 2 categorii de termostate (cu sau fara fir) nu difera pe partea de control a temperaturii, singura diferenta fiind cablul electric intre termostat si aparatul de incalzire/racire (centrala, cazan, generator aer cald, etc) si aparitia comunicarii prin unde radio.Termostat electronic wireless neprogramabil 8A

La varianta termostat fara fir (termostat wireless) exista totusi un cablu intre aparatul de incalzire/racire si transmitatorul de unde radio al termostatului, care poate fi pozitionat in apropiere. Astfel, un termostat wireless (termostat fara fir) se compune din doua unitati: unitatea emitatore si unitatea receptoare, ce se conecteaza la elementul de incalzire/racire prin cablu si este situata in imediata apropiere a acestuia. Emitatorul poate fi amplasat in orice camera sau poate fi mutat dintr-o camera in alta, comunicatia realizandu-se prin unde radio. Nu exista alt avantaj al folosirii unu termostat wireless (termostat fara fir) decat eliminarea cablului prin casa.

Un termostat wireless (termostat fara fir) prezinta insa si dezavantaje:

 • costul, care este mult mai mare;
 • pot apare probleme de comunicare la intreruperea energiei electrice, cateodata refacerea comunicarii fiind mai dificila, in functie de model;

La unele modele de termostat wireless (termostat fara fir) exista si posibilitatea de a comuta in regim manual, aceasta functie fiind foare buna in momentul in care transmitatorul se defecteaza sau ramane fara baterii, ori se pierde comunicatia radio. Este important sa nu stai in frig pana la remedierea problemei.

  Mai putem clasifica termostatele si astfel:

 • termostate cu bimetal
 • termostate cu burduf
 • termostate digitale (termostate electronice)

Termostat mecanicProbabil primul tip de termostate ambient (termostate de camera) aparut il reprezinta termostatule cu bimetal. Dezavantajul principal al acestui tip de termostate il reprezinta faptul ca au un ecart de temperatura foarte mare (4-5 grade). Pentru a-l aduce la un nivel mai acceptabil unii producatori au introdus o rezistenta electrica in apropierea bimetalului pentru a face bimetalul sa reactioneze mai rapid, scazand ecartul de temperatura la 2-3 grade. Avantajul acestui termostat este ca, daca beneficiarul suporta acest ecart de temperature, termostatul poate fi utilizat un timp foarte indelungat – zeci de ani.

Alt tip de termostate ambient (termostate de camera) il reprezinta termostatele cu burduf. Acestea sunt mult mai finw decat termostatele cu bimetal, avand un ecart de temperatura de 1-1,5 grade, insa sunt si mult mai vulnerabil, decalibrandu-se foarte usor, necesitand astfel inlocuirea lor.

Mai exista si termostate digitale (termostate electronice). Acest tip de termostate functioneaza cu alimentare de la baterii si sunt mult mai fine decat celelalte doua tipuri te termostat, ajungand la ecarturi de temperatura de max 0,7 grade, avand ca element sensibil un termistor NTC.

Termistoarele sunt componente electronice care au proprietatea de a-si modifica rezistenta electrica in functie de valoarea temperaturii la care se gasesc. Astfel , in cazul termistoarelor cu coeficient al temperaturii pozitiv (PTC), pe masura ce temperatura creste, creste si rezistenta electrica a termistorului. In cazul termistoarelor cu coeficient de temperatura negativa (NTC) variatia este inversa, adica la cresterea temperaturii rezistenta electrica a termistorului scade. Mai utilizate sunt termistoarele de tip NTC.

Un termostat digital (termostat electronic) nu este asa sensibil ca un termostat burduf si are si ecarturi de temperatura mult mai scazute.

Vizitati magazinul nostru: CLICK AICI

Termostate sau cronotermostate?

Termostat electronic cu fir programabilDaca cineva sta permanent acasa, sau lipseste pentru scurte perioade de timp de acasa, este suficienta montarea unui termostat ambient (termostat de camera) neprogramabil. Daca insa locuitorii imobilului lipsesc periodic de acasa (de exemplu ziua, intre orele 9-17), se recomanda montarea unui cronotermostat ambient (cronotermostat de camera).

In orice caz, un cronotermostat este mai bun, mai util decat un termostat simplu, insa si cronotermostatul are dezavantaje: este mai greu de utilizat (unele cronotermostate sunt chiar foarte complexe), si sunt mai scumpe.

La ora actuala exista cronotermostate cu ecran tactil (touchscreen), termostate cu comanda prin internet sau GSM, precum si multe alte variante.

Unde se monteaza un termostat/cronotermostat ambient (termostat/cronostermostat de camera) ?

Atunci cand este utilizat pentru comanda unui aparat de incalzire cu rezistenta electrica (gen radiator, aeroterma) termostatul este un mijloc de reglare locala a temperaturii (pentru incaperea respectiva), iar in cazul in care comanda functionarea unei centrale termice de apartament, vila, etc. devine un mijloc de reglaj al temperaturii pentru toate incaperile apartamentului, vilei, etc.

In cel de-al doilea caz instalatia de incalzire trebuie sa functioneze corect, iar termostatul se va monta intr-o incapere-etalon (camera-pilot). Altfel spus, cand se atinge valoarea reglata a temperaturii in incaperea etalon se presupune ca s-a atins temperature dorita si in celelalte incaperi.

Se recomanda montarea unui termostat ambient (termostat de camera) in imobile cu o suprafata de pana la 80 mp. Daca suprafata casei e mai mare se recomanda un alt sistem de reglare a temperaturii interioare (regulator cu senzor exterior, sau alta varianta de automatizare mai complexa). Aceste recomandari pleaca si de la modul de functionare al instalatiei de incalzire comandate de catre un termostat ambient (termostat de camera). Prin amplasarea termostatului intr-o camera se transforma aceasta incapere intr-o camera-pilot, dupa cum am vorbit anterior, care ar trebui sa descrie din punct de vedere termic comportamentul intregii case. Daca insa casa are o suprafata mai mare este greu de gasit o astfel de camera-pilot si se ajunge la disfunctionalitati ale instalatiei de incalzire si la scaderea confortului climatic.

Termostatul este indicat a se instala la 1,5 m inaltime pe peretele unei incaperi, astfel incat sa fie amplasat in zona de circulatie naturala a aerului, pe peretele opus radiatorului, dar sa nu fie influentat de curent sau surse de caldura.

Vizitati magazinul cu reduceri: CLICK AICI

Cum se verifica compatibilitatea centralei cu termostatul sau cronotermostatul?

Termostatele sunt compatibile cu majoritatea cazanelor, centralelor termice comercializate în România, dar pot comanda tot atât de bine un aparat de racire, climatizare.

Verificarea compatibilitatii se poate face foarte simplu. Majoritatea producatorilor de centrale termice folosesc ca pricipiu pentru comanda cazanului un contact intrerupt, intre bornele acestuia fiind fixata o punte de legatura. Daca centrala dumneavostra nu are aceasta punte este posibil sa aveti nevoie de un termostat ambient (termostat de camera) special recomandat de producator.

RECOMANDARE: Intrebati societatea service sau cereti ajutorul vanzatorului !

Avantajele folosirii unui termostat ambient (termostat de camera)

 • incalzire confortabila, eficienta a locuintei;
 • investitie mica si durata scurta de amortizare;
 • economii din punct de vedere energetic si financiar.

Vizitati magazinul nostru si profitati de reducerile actuale: CLICK AICI .

30 de comentarii la “Totul despre termostate ambient (termostate de camera)

 1. Buna ziua !
  Este suficienta distanta de 3 m intre radiator si termostat ( radiatorul pe un perete iar termostatul pe peretele opus , dar nu in fata radiatorului , pe diagonala fata de acesta ) ?
  Multumesc !

  1. Da este ok.

 2. Buna ziua, am luat un termostat fara fir…si nu stiu sa i-l montez…ma puteti ajuta??

  1. Ce marca este termostatul si la ce aparat doriti sa il conectati?

 3. Buna seara…am un termostat ariston, care a ramas blocat pe 6 grade si incerc sa setez o alta temperatura , insa pe orice buton as apasa, nu reusesc sa fac acest lucru. Credeti ca ma puteti ajuta?

  1. Buna ziua! Nu comercializez termostate Ariston, asa ca nu va pot furniza niste informatii concrete legat de acest termostat. Incercati sa il resetati sau luati legatura cu cei de la Ariston sau cu distribuitorul de la care l-ati cumparat.

 4. Buna seara.Doresc niste sfaturi..am o centrala in condensare ARISTON productie 2016 30 kw..am 10 calorifere din care 8 sun 1,8m iar 2 sunt de 1 m.Pe 8 calorifere am pus robineti termostat iar pe 2 robineti normali..in baie si in hol sunt cei cu robineti normali.Am cumparat si un ambient fara fir c3rf LOGITHERM ceva de genu,As dori sa stiu daca ambientul lucra normal in paralel cu robinetii termostati?Precizez ca in camere termostatele de pe calorifere sunt reglate dupa necesitati,,sau cum sa procedez pt o eficienta cat mai ok..ambientul nu are raza de actiune asa mare cum scrie in manual de 50 m camp deschis si 30 in cladiri.l-am dus in dormitor si distanta pana la centrala este de aprox 15m si nu comunica..VOrice sfat m-ar ajuta.Va multumesc!!!!!!!

 5. Buna, am montat un termostat digital Q3RF la centrala Ariston, la ce gradatie pun butonul care indica imagine calorifer il pun… butonul care indica calorifer de pe panoul centralei are 19 gradatii.

 6. Buna ziua,
  Am sistem de incalzire in pardoseala si pe ambele etaje la distribuitor am si cate o pompa ce este comandata de un termostat ca cel din link. Va rog sa imi spuneti daca pot inlocui termostatul respectiv cu unul ambiental care sa porneasca pompa in momentul in care scade temperatura pe etaj?
  Va multumesc!
  https://temedecasa.wordpress.com/2012/02/17/cum-se-leaga-un-termostat-la-pompa-de-recirculare-a-apei-a-cazanului-de-incalzire-pe-lemne/

 7. Bună seara am un termostat Q3RF și doresc sa îl monteze la o centrala ariston cu condensare dar nu știu unde le leagă firele. Ma puteți ajuta? Am desfăcut sa ajung la partea electrica a centralei și am în partea dreapta o mufa portocalie unde se pot lega doua fire și în stânga este o mufa alba (tata, se). Unde se leagă?

 8. Afectează functionarea corecta a centralei dacă ambientul este deasupra de tv.Mulțumesc.

  1. Daca este foarte aproape de TV influenteaza functionarea centralei. Termostatul va sesiza temperatura degajata de tv si va opri centrala.

 9. Doresc montarea unui termostat ambient de camera temostatul la m cumparat MT05B (T6360A)

  1. Cu ce vă pot ajuta?

 10. Bună ziua , termostatul cu fir trebuie tras un fir de la centrala la termostat în cameră? Am centrală protherm electrică , mulțumesc frumos.

  1. Da. trebuie tras fir de la centrala la termostat.

 11. Ce termostat trebuie să cumpăr ,tip , model , am înțeles că cele cu fir sint mai bune ..?

  1. Ca să nu mai trageți cablu prin casă vă recomand un termostat wireless. Se spune că cele wireless mai dau erori, dar eu personal nu am întâmpinat nici o problema de acest gen. Receptorul îl poziționați lângă centrala iar emițătorul, fiind mobil, îl puteți așeza oriunde în camera.

 12. Buna ziua.
  Va rog sa-mi spuneti cum pot porni centrala in cazul in care ambientul( termostatul) nu mai functioneaza..!

 13. Buna ziua.Am centrala Motan si doresc sa montez un termostat cu fir de la acelasi producator.Casa este tip vagon iar distanta de la centrala la camera etalon va fi de aprox.20m. .Influenteaza aceasta distanta bunul mers al termostatului?Va multumesc.

  1. Buna ziua! Avand în vedere ca este un termostat cu fir, distanta nu influențează bunul mers al termostatului.

 14. Buna ziua ,daca amplasez termostat ul de ambiant dintr-o camera si in camera respectiva a atins gradele pe care le-am cerut,insa in celelalte camere este rece,unde ar trebui sa il pun?

 15. Daca il pun dintr-o camera unde niciodată nu va atinge 20 grade,o sa meargă in continuu centrala,ce ma sfătuiți???

  1. Buna ziua!
   Din păcate, la centrala termică trebuie să luăm o camera etalon și este greu să obținem confortul dorit în toate camerele. Pentru cel mai bun confort și reducerea consumului se impune instalarea a cate un termostat în fiecare cameră. V-ar putea ajuta termostatele de calorifer.

 16. Buna ziua.Am montat un termostat Q7 ieri.Acesta nu indica temperatura corecta din camera.Este setat sa porneasca la 22 grade.Desi in camera sunt sub 21.5 grade ,acesta imi arata pd ecran temperatura de 22.5.
  Multumesc.
  Ps.Cetrala este Imergaz si pana ieri am avut Q3.

  1. Buna ziua!
   Acum depinde cu ce ce fel de termometru comparați. Este posibil să nu fie problema la termostat ci la termometrul dvs. Termostatul Q7 este un termostat electronic programabil destul de precis. De asemenea, este important și locul in care l-ați instalat. Dacă este poziționat într-o zona în care poate fi influențat de vreo sursă de încălzire este normal să dea o astfel de eroare. Ca să rezolvați problema fie îi schimbați poziția, fie îl setați să mențină o temperatură mai mare (ex. 23 sau 23,5 grade C).

 17. Multumesc tare mult pt sfat si promtitudine.
  O seara frumoasa.

 18. Buna ziua! Am un termostat EUROSTER 2006TX se afla in camera cea mai rece și sta pe perete este setat spre ex la 25 grade si nu porneste decat cand e foarte frig la 24,5 desi din cate stiu at trebui sa porneasca la 24 ,8 As dori sa stiu unde ar putea fi problema si daca gasesc un termostat sa porneasca la 24,9 de ex. Multumesc anticipat!

  1. Bună ziua! La acest termostat posibilitățile de reglare ale sensibilității (sau Hysterezisului, așa cum apare în cartea produsului) sunt: 0,5˚C, 1˚C, 2˚C sau 4˚C. Nu cunosc termostate cu sensibilitatea de 0,1, dar cunosc termostate cu sensibilitatea de 0,2, ex. Logictherm, Computherm, Auraton.

 19. Multumesc frumos,o zi buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *