O casa cu izolatie termica foarte buna presupune alegerea celui mai bun material de constructie
Vorbind despre o casa cu izolatie termica foarte buna, automat trebuie sa ne raportam si la materialul din care este realizata constructia. Voi prezenta in continuare un experiment al unei Companii din Craiova (Elpreco SA). Astfel, aceasta Companie, pentru a determina capacitatea de izolare termica a diferitelor materiale de constructie a procedat in felul urmator: a creat o cutie cu patru pereti din materiale diferite (BCA, caramida, boltari din beton armat si termopan). In interior a fost pusa o sursa de caldura de 87-88 grade C.
Peretii au reactionat in felul urmator:
- cel din BCA a atins temperatura de 23 grade C;
- cel din caramida 26 grade C;
- cel din boltari de beton armat 35 grade C;
- cel din termopan 45 grade C.
Din acest experiment tragem urmatoarea concluzie: peretele din BCA izoleaza cel mai bine, fiind urmat de peretele din caramida. Conform altor studii, s-a ajuns la concluzia ca: 1 cm polistiren izoleaza cat 8 cm BCA, 20 cm caramida si 45 cm beton armat. De aici tragem urmatoarele concluzii:
- BCA-ul izoleaza mult mai bine decat caramida si betonul armat;
- grosimea materialului de constructie nu este cel mai important lucru de care trebuie sa se tina cont la determinarea gradului de izolatie al unei incaperi. Astfel, cand va construiti o casa nu incercati sa cresteti performantele termice prin cresterea grosimii materialului de constructie. Decat sa cresteti grosimea peretelui ( de exemplu din caramida cu 20 cm), nu credeti ca este mult mai ok sa folositi un material special pentru izolatie? Performantele cresterii grosimii peretelui din caramida cu 20 cm se atinge prin folosirea unei izolatii cu polistiren de 1cm.
Astfel, la alegerea materialului de constructie ar trebui sa urmariti, in primul rand, realizarea unei constructii solide, treaba cu izolatia lasand-o in grija materialelor speciale. Totusi, este important de stiut ca, prin cresterea grosimii materialului izolator peretii nu mai respira asa cum ar trebui si se impune instalarea unui sistem special de ventilatie. In caz contrar, exista riscul aparitiei mucegaiului.
PROFITATI DE REDUCERILE NOASTRE: CLICK AICI.
Acoperis- tigla sau tabla?
Specialistii recomanda acoperisul din tigla de beton sau tigla metalica, in detrimentul acoperisului din tabla. Acoperisul din tigla confera o izolatie foarte buna si prezinta o rezistenta mai mare la intemperii precum grindina sau vantul puternic.
Pentru a creste rezistenta acoperisului din tabla este necesara izolarea acestuia pe interior.
Cum ne izolam termic acoperisul?
Cum 25% din pierderile de caldura se realizeaza prin acoperis, izolarea termica a acestuia este foarte importanta. Pentru izolarea termica a acoperisurilor este ideal a se folosi vata minerala din fibra de sticla sub forma de saltele rulate.
Izolatia se realizeaza in doua straturi, unul intre capriori si celalalt sub acoperis. Peste stratul dinspre interior se monteaza o membrana cu permeabilitate la vapori, evitandu-se astfel aparitia mucegaiului si degradarea izolatiei.
VIZITATI MAGAZINUL CU REDUCERI: CLICK AICI.
Izolatie termica interioara sau exterioara?
In ceea ce priveste izolatia termica a locuintei variantele sunt multiple, insa cea mai buna varianta o reprezinta izolatia termica exterioara. Detalii cu privire la cele mai bune materiale pentru izolatia termica exterioara gasiti aici: https://www.panouri-radiante-infrarosii.ro/izolatie-termica-exterioara/.
Mult mai ieftina si usor de realizat ar fi izolatia termica pe interior, dar prezinta mai mult dezavantaje. In cazul izolatiei termice pe interior, peretele exterior ramane neizolat, vaporii de apa din locuinta tinzand sa migreze spre exterior si sa formeze condens intre termoizolatie si peretele exterior. Totusi, pentru a evita aceasta situatie ar mai exista o varianta: folosirea ,,barierei contra vaporilor de apa. Aceasta ,,bariera contra vaporilor consta intr-o folie de polietilena asezata la interiorul camerei, in fata termoizolatiei, cu rol de a opri vaporii sa treaca dincolo de aceasta.Totusi, ,,bariera contra vaporilor nu este cea mai buna alegere, deoarece nu se mai realizeaza respiratia normala a casei.
Astfel, cea mai buna varianta ramane in continuare izolatia termica pe exterior, dar prezinta si aceasta un dezavantaj, mai ales in cazul blocurilor. Pentru a putea demara lucrarile, este nevoie de aprobari speciale, lipsa aprobarii atragand dupa sine amenzi considerabile. Am accentuat ,,mai ales in cazul blocurilor deoarece pentru obtinerea aprobarii este nevoie de acordul majoritatii locatarilor. Chiar daca tu esti hotarat sa investesti in izolarea apartamentului, daca majoritatea nu este de acord trebuie sa te conformezi. Autorizatia de constructie (izolatia termica pe exterior este considerata contructie) se poate obtine pentru intreg imobilul, nu doar pentru un apartament.
OFERTA NOASTRA CU PANOURI RADIANTE INFRAROSU:
Casa cu terasa sau cu acoperis?
Diferenta este doar de ordin estetic. Daca podul casei se foloseste ca mansarda incalzita, acesta trebuie sa aiba izolatie separata, iar daca se foloseste ca pod neincalzit, planseul de pod se recomanda a fi izolat.
De asemenea, in cazul terasei, planseul terasei se recomanda a fi izolat.
Pozitionarea ferestrelor pentru eficienta termica maxima
In zonele de munte, unde este frig si pe perioada verii, se recomanda pozitionarea ferestrelor spre sud sau sud-est/vest pentru a beneficia la maxim de radiatia solara si de aporturile de caldura prin vitraje. Insa, in cazul locuintelor din zona de campie, unde verile sunt foarte calduroase, pozitionarea ferestrelor spre sud ar presupune costuri ridicate pentru climatizare.
Ca si reper, putem vorbi de casa bine izolata atunci cand, cu un consum minim de energie, vara temperatura interioara a casei este mentinuta sub 26 de grade C, iar in timpul iarnii nu coboara sub 20 de grade C.
DORITI CALITATE SI PRETURI MICI? GASITI AICI.