De ce am numit izolatia termica exterioara factor important de dimensionare in cazul incalzirii cu panouri radiante infrarosu?
In cazul incalzirii cu panouri radiante infrarosu, izolatia termica exterioara joaca un rol foarte important pentru stabilirea panoului, respectiv panourilor ce urmeaza a fi instalate in incapere. Intre o camera cu izolatie termica exterioara foarte buna si o camera cu izolatie termica exterioara slaba, poate exista diferente foarte mari in ceea ce priveste dimensionarea panourilor radiante infrarosu.
Astfel, de exemplu, intr-o camera de 10 mp cu izolatie buna, este potrivit un panou radiant infrarosu de 600w, pe cand intr-o camera cu aceleasi dimensiuni dar prost izolata, este necesar un panou mai mare, de 800w, 1000w, sau chiar doua de 600w, in functie de cararacteristicile respectivei camere (poate fi cu 2-3 pereti exteriori, poate fi la ultimul etaj, etc).
Izolatia termica exterioara joca un rol foarte important si in ceea ce priveste consumul de energie electrica. De exemplu, o camera cu o izolatie foarte buna poate fi incalzita cu un consum de energie redus la jumatate fata de o camera cu izolatie slaba.
Principalele tipuri de izolatie termica exterioara sunt:
- izolatie termica exterioara cu polistiren expandat;
- izolatie termica exterioara cu polistiren extrudat;
- izolatie termica exterioara cu vata minerala bazaltica;
- izolatie termica exterioara cu vata minerala de sticla;
- izolatie termica exterioara cu spuma poliuretanica.
Nu alegeti tipul de izolatie termica exterioara in functie de pret
Cand te hotarasti sa iti izolezi locuinta este o decizie total gresita sa alegi tipul de izolatie termica exterioara in functie de pret. Te bucuri ca economisesti putin la inceput, dar vei avea mult mai mult de pierdut pe termen lung. Practic, izolatia termica exterioara reprezinta o investitie pe termen lung.
Daca nu gandesti asa, atunci nu are rost sa iti izolezi locuinta. Dupa cum o spune si numele izolatie termica exterioara, aceasta trebuie ca intr-adevar sa izoleze locuinta pe exterior, nu doar sa bifam ca ne-am izolat casa. Astfel, cand ne izolam casa trebuie sa ne uitam, in principal, la coeficientul de conductivitate termica (?), precum si la grosimea materialelor izolatoare comparate.
Cel mai simplu mod de a compara materialele izolatoare este de a afla rezistenta pentru fiecare in parte. Rezistenta se afla printr-o formula simpla: R=D/? (D reprezinta grosimea materialului). Datele privind valoarea coeficientului de conductivitate termica se pot obtine de la producator.
PROFITATI DE REDUCERILE NOASTRE: CLICK AICI.
Pentru o intelegere mai buna a importantei materialului, haideti sa luam un exemplu: Comparam doua materiale de izolatie termica exterioara:
- EPS (polistiren expandat): λ=0,030, D=50 mm, pret=5 euro/mp;
- VMB (vata minerala bazaltica): λ=0,034, D=80 mm, pret= 4 euro/mp;
Tentatiile de prima faza ar fi, fie sa alegem izolatia termica cu polistiren expandat, deorece are λ mai mic, fie sa alegem izolatia termica cu vata minerala bazaltica, deoarece are pret mai mic. Surprinzator, in aceasta situatie, cea mai buna varianta o reprezinta izolatia termica cu vata minerala bazaltica, chiar daca are pretul mai mic.
De ce? Deorece rezistenta (R) izolatiei cu vata minerala bazaltica este mai mare. Pentru EPS, R=(50/1000)/0.03=1.67; Pentru VMB, R=(80/1000)/0.034=2.35; Dupa aceste calcule, izolatia termica cu vata minerala este cu 40% mai eficienta si cu 1 euro mai ieftina.
Interesant!!! Mai tragem o concluzie din acest exemplu: cu cat valoarea coeficientului de conductivitate termica (?) este mai mica, cu atat R este mai mare, iar materialul respectiv izoleaza termic mai bine.
Comparatie intre principalele tipuri de izolatie termica exterioara
Cele mai folosite tipuri de izolatie termica exterioara sunt: izolatia termica cu polistiren expandat (EPS), izolatia termica cu polistiren extrudat (XPS) si izolatia termica cu vata minerala bazaltica (VMB). Diferenta dintre aceste trei tipuri de izolatie termica o reprezinta, printre altele, valoarea coeficientului de conductivitate. Mai jos aveti un tabel cu valorile coeficientului de conductivitate pentru principalele materiale cu capacitate de izolatie termica exterioara, precum si pentru alte trei materiale fara capacitate de izolatie termica exterioara, pentru a se vedea diferenta.
Tip material izolator λ [W/mK] PUR (spuma poliuretanica) 0,018 - 0,028 XPS (polistiren extrudat) 0.029 - 0.039 EPS (polistiren expandat) 0,030 - 0,038 VMFS (Vata minerala din fibra de sticla) 0.031 - 0.044 VMB (Vata minerala bazaltica) 0.034 - 0.042 Caramida rosie 0,8 Piatra 1,0 Otel 58,0
Comparatie izolatie termica cu polistiren expandat- izolatie termica cu polistiren extrudat
Dintre polistirenul extrudat si polistirenul expandat, o mai mare capacitate de izolatie termica o are polistirenul extrudat. Acesta este mult mai compact si mai rigid. Ca exemplu, polistirenul extrudat de 5 cm are capacitatea de a izola termic cat polistirenul expandat de 7 cm.
Totusi, in ciuda gradului mai bun de izolatie termica exterioara a polistirenului extrudat, pentru izolarea fatadelor, este mai recomandat polistirenul expandat (EPS). Aceasta deoarece este mai permeabil la vapori, permitand vaporilor de apa acumulati in incapere sa iasa afara, scazand riscul ca acesti vapori sa condenseze in interiorul peretilor si sa formeze igrasie. Din acest punct de vedere, o capacitate mult mai mare de a permite peretilor sa respire o are vata minerala bazaltica, vata minerala din fibra de sticla si fibrele celulozice.
OFERTA NOASTRA CU PANOURI RADIANTE INFRAROSU:
Polistirenul extrudat, ca si poliuretanul, avand o consistenta mai rigida, se recomanda in terase circulabile, izolarea pardoselilor interioare si exterioare, pereti de subsol, socluri si fundatii. Avand o structura cu celule inchise, polistirenul extrudat are o rezistenta la soc superioara polistirenului expandat, dar absorbtia de umiditate si apa este aproape zero. Astfel, folosindu-se polistiren extrudat pentru izolatia termica exterioara a fatadelor exista un risc ridicat de deteriorare a peretilor, datorita condensului ce se va crea.
Un dezavantaj al izolatiei termice exterioare cu polistiren (atat EPS cat si XPS), ca si in cazul izolatiei cu spuma poliuretanica, il reprezinta riscul ridicat de incendiu. Polistirenul si poliuretanul se aprind foarte usor. Totodata, polistirenul atrage rozatoarele.
Izolatie termica cu spuma poliuretanica
In ceea ce priveste poliuretanul (PUR), acesta este materialul cu cel mai bun coeficient de conductivitate termica (λ = 0,018-0,028). Se foloseste mai ales la panourile sandwich ale halelor industriale.
In ceea ce priveste panourile sandwich, un panou sandwich cu poliuretan de 60 mm izoleaza cat un perete din caramida cu goluri verticale cu grosime de 30 cm.
Izolatie termica cu vata minerala de sticla-izolatie termica cu vata minerala bazaltica
Un alt termoizolant foarte bun este vata minerala din fibra de sticla. Aceasta prezinta dezavantajul instabilitatii in pozitie verticala, datorita consistentei moi. Se spune ca aceasta produce efecte negative pentru sanatate, datorita particulelor mici care se imprastie in aer si se depun pe plamani, ochi si piele, producand iritatii.
Astfel, vata minerala din fibra de sticla se foloseste in principal pentru:
- izolarea interna a pardoselilor, peretilor si tavanelor ;
- izolarea acoperisurilor cu pante;
- termoizolarea peretilor despartiturilor interne;
- izolarea acustica.
Vata minerala din fibra de sticla nu trebuie confundata cu vata minerala bazaltica. In timp ce vata minerala din fibra de sticla este obtinuta din aceleasi materii prime ca la obtinerea sticlei, vata minerala bazaltica se obtine prin racirea rocilor naturale de bazalt, maruntite si intinse printr-un proces de topire.
Spre deosebire de vata minerala din fibra de sticla, vata minerala bazaltica este o solutie de izolare termica sanatoasa, deoarece se obtine din fibre naturale de bazalt. In ceea ce priveste rezistenta la foc, vata minerala bazaltica (toate tipurile de vata minerala bazaltica) este certificata in clasa A1, putandu-se monta la orice tip de cladire.
Alte avantaje ale vatei minerale bazaltice:
- are permeabilitate foarte buna la vaporii de apa din interior;
- este un produs pur ecologic, fiind un material natural, fara efecte negative asupra sanatatii;
- izolare acustica foarte buna;
- capacitate foarte buna de difuzie;
- durabilitate.
VIZITATI MAGAZINUL CU REDUCERI: CLICK AICI.
Izolatie termica cu fibre de celuloza
Fibrele de celuloza se obtin din hartie de ziar, care este tocata marunt, dupa care se introduce intr-o moara care descompune hartia pana la obtinerea structurii ei fibroase. Nu este o modalitate toxica de izolatie termica, nu irita pielea, nu contine substante nocive. Performantele termice sunt similare cu cele ale polistirenului. Iarna costurile la incalzire se diminueaza cu cel putin 25%, iar vara temperatura este mai scazuta cu cel putin 5 grade.
Din punct de vedere al pretului, izolatia termica cu fibre de celuloza este putin mai scumpa decat izolatia termica cu polistiren. In timp ce 1 mp polistiren costa 10 lei, 1 mp de izolatie celulozica costa 12-15 lei. Aceasta vine sub forma de pasta si se pulverizeaza cu ajutorul unor pompe pneumatice, direct pe pereti. Se poate folosi pentru izolarea peretilor, podelelor, tavanelor si acoperisurilor.
DORITI CALITATE SI PRETURI MICI? GASITI AICI.
Ce se intampla daca-ti ia casa foc? Placile de rigips/carton,cum se comporta in timp daca sunt pe exterior si cine garanteaza lucrarea din punct de vedere al rezistentei la foc si umezeala?