Ai un spatiu industrial (hala industriala) pe care doresti sa il incalzesti? Cauti cea mai buna sursa de incalzire pentru acest spatiu? Atunci ai nimerit unde trebuie. Dupa cum spuneam in titlu, panourile radiante cu infrarosu reprezinta cea mai buna varianta pentru incalzirea spatiilor industriale (halelor industriale). In randurile urmatoare voi veni cu argumente, pentru a-mi justifica aceasta afirmatie.
In cazul spatiilor industriale se utilizeaza anumite panouri radiante, special concepute pentru incalzirea unor astfel de spatiu, ce porta denumirea de panouri radiante industriale. Acestea se vor instala, fie pe tavanul incaperii, fie pe un perete lateral, inclinate la un unghi corespunzator, in functie de caracteristicile camerei si de preferintele utilizatorului.
In ceea ce priveste spatiile industriale (halele industriale), incalzirea acestora poate fi totala sau partiala, in functie de necesitati, astfel ca vom analiza fiecare caz in parte.
Incalzirea integrala a spatiilor industriale (halelor industriale) cu panouri radiante cu infrarosu
Incalzirea integrala a spatiilor industriale (halelor industriale) cu panouri radiante se refera la incalzirea intregului volum de aer, in acest caz impunandu-se realizare unei dimensionari corescunzatoare in acest sens.
Dimensionarea se face tinandu-se cont de gradul de izolatie al spatiului si de nivelul de confort dorit de utilizator (temperatura ambientala dorita). Iti poti calcula si singur necesarul de panouri radiante cu infrarosu, folosind calculatorul nostru de dimensionare.
De ce panourile radiante cu infrarosu reprezinta cea mai buna varianta pentru incalzirea integrala a spatiilor industriale (halelor industriale)?
Panourile radiante industriale se vor instala fie pe tavanul incaperii sau pe un perete lateral (inclinate la un unghi corespunzator), proportional pe suprafata tavanului sau a peretelui, asigurand-se astfel distributia uniforma a radiatiei in intreg spatiul. Astfel, vei beneficia de o caldura uniforma pe intreaga suprafata, acest lucru contribuind la sporirea confortului termic si reducerea consumului de energie electrica.
Instalate la o inaltime corespunzatoare, panourile radiante industriale vor incalzi de sus in jos, avand la baza acelasi principiu cu al incalzirii solare, intreaga putere concentrandu-se pentru incalzirea cu prioritate a volumului de aer care ne interesaza, respectiv de la nivelul lucratorilor.
Astfel, prin folosirea panourilor radiante nu vei mai avea acea diferenta mare de temperatura dintre podea si tavan, acest lucru echivaland cu un confort sportit si costuri mai mici la incalzire, reducandu-se considerabil pierderile mari de caldura prin tavanul incaperii.
De asemenea, prin folosirea panourilor radiante cu infrarosu vei beneficia de un anumit confort termic la scurt timp de la punerea in functiune a sistemului, persoanele din raza de actiune urmand a fi incalzite in mod direct de acestea, chiar inainte ca temperatura aerul din hala sa ajunga la un anumit nivel de confort, ceea ce nu este valabil la sistemele de incalzire traditionala, in cazul carora este necesar ca aparatul sa functioneze o perioada buna de timp pentru a se atinge un anumit confort termic.
Totodata, este important de stiut si faptul ca panourile radiante cu infrarosu sunt silentioase (nu fac zgomot) si nu antreneaza particulele de praf din incapare, acest detaliu fiind important din mai multe puncte de vedere, reprezentand printre altele, solutia ideala de incalzire pentru persoanele alergice.
Instalarea panourilor radiante cu infrarosu pentru incalzirea integrala a spatiilor industriale (halelor industriale)
Panourile se vor instala pe tavanul incaperii sau pe un perete lateral al spatiului, in acest ultim caz urmand ca panourile radiante cu infrarosu se fie inclinate la un unghi de aproximativ 45 grede, in functie de inaltimea de instalare.
In ceea ce priveste inaltimea de instalare, pentru obtinerea eficientei maxime recomand instalarea la o inaltime de 3,5 m de la podea, dar daca nu exista aceasta posibilitatea le poti instala inclusiv la o inaltime de 5 m.
Pentru functionarea corecta a panourilor radiante industriale se impune instalarea unui termostat de ambient, cu rol de a mentine la o valoare constanta temperatura ambientala, garantand un un confort termic optim, maximizand eficienta panoului, acest lucru traducandu-se prin costuri mai mici la incalzire.
Referitor la instalarea termostatului, exista posibilitatatea instalarii a cate un termostat pe fiecare panou, respectiv instalarea mai multor panouri radiante industriale pe un singur termostat, in acest ultim caz impunandu-se montarea si a unui contactor.
Totodata, mai este important de stiut si faptul ca panourile radiante industriale ating pe suprafata o temperatura de aproximativ 380 grade C, fiind interzisa inztalarea lor la o distanta mai mica de 1 m de obiecte sau in spatii in care se lucreaza cu substante inflamabile. De asemenea, se interzice atingerea acestora.
Incalzirea partiala a spatiilor industriale (halelor industriale) cu panouri radiante cu infrarosu
Acest tip de incalzire se refera la incalzirea unui anumit perimetru dintr-un spatiu mai mare, respectiv a spatiului in care se lucreaza efectiv, unde se impune un anumit confort termic, incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu reprezentand cea mai buna varianta pentru o astfel de aplicatie. In acest sens, se va proceda la instalarea unuia sa mai multor panouri radiante industriale, in functie de marimea spatiului, pentru astfel de aplicatii cele mai potrivite fiind panourile radiante industriale de 3000 w, respectiv panourile radiante industriale de 3600 w.
In cazul incalzirii partiale a spatiului se impune instalarea panourilor la o inaltime de 3-3,5 m de la podea, fiind necesara instalarea a 1 bucata panou radiant industrial de 3000 sau 3600 w la fiecare 10-12 mp. Exemple de astfel de aplicatii:
- incalzirea persoanei care desfasoara o activitate statica intr-un punct de lucru dintr-o hala.
- incalzirea zonei din jurul unui utilaj, a carui functionare optima depinde de temperatura ambientala din jurul sau.
- avem o hala de 1000 mp, dintre care 800 mp se folosesc pentru depozitarea materialelor, activitatea desfasurandu-se pe suprafata de 200 mp. Cei 1000 mp reprezinta un spatiu deschis, iar pentru a face economie la incalzire vom incalzi local doar spatiul de 200 mp, unde se lucreaza efectiv.
Panourile radiante vor actiona pentru incalzirea obiectelor din raza de actiune, inclusiv a persoanelor, asigurand confortul termic necesar desfasurarii activitatii in conditii optime.