Termostate ambient (termostate de camera). Generalitati
Numele de termostat deriva din grecescul thermos (fierbinte, incalzire) si statos (a mentine, a regla).
Termostatele ambient (termostatele de camera) sunt regulatori de temperatura ce comanda pornirea/oprirea sistemului de incalzire. Temperatura aerului din incapere este sesizata de catre termostat si cand aceasta scade la o valoare sub cea reglata lasa instalatia de incalzire sa functioneze, iar cand temperatura aerului atinge valoarea setata stabilita inchide echipamentul de incalzire pe care il comanda. Utilizarea optima a unui termostat ambient (termostat de camera) consta in gasirea valorii celei mai scazute de reglaj a temperaturii la termostat, care sa ofere confortul termic dorit.
Se gasesc mai multe tipuri de termostate ambient (termostate de camera): termostate mecanice, termostate electronice. Un termostat electronic poate fi cu afisaj digital sau fara afisaj.
Un cronotermostat (termostat programabil) este un termostat digital mai complex decat un termostat ambient (termostat de camera) standard, conferind posibilitatea stabilirii unor nivele diferite de temperatura pe parcursul zilei. De exemplu, pe parcurul zilei cand sunteti la serviciu poate doriti sa opriti incalzirea sau sa setati o valoare mai scazuta pentru temperatura interiora a imobilului (cu scopul de a economisi energie), iar pentru seara sa stabiliti un alt nivel de temperatura. Exista cronotermostate cu programare orara (la care se stabileste un program zilnic de functionare ce va fi mentinut pe parcursul intregii saptamani) si cronotermostate cu programare saptamanala (la care se pot stabili programe diferite de functionare in fiecare zi a saptamanii).
Profitati de reducerile noastre: CLICK AICI
Termostatele pot fi: termostate cu fir sau termostate fara fir (wireless)
Functionarea celor 2 categorii de termostate (cu sau fara fir) nu difera pe partea de control a temperaturii, singura diferenta fiind cablul electric intre termostat si aparatul de incalzire/racire (centrala, cazan, generator aer cald, etc) si aparitia comunicarii prin unde radio. La varianta termostat fara fir (termostat wireless) exista totusi un cablu intre aparatul de incalzire/racire si transmitatorul de unde radio al termostatului, care poate fi pozitionat in apropiere.
Astfel, un termostat wireless (termostat fara fir) se compune din doua unitati: unitatea emitatore si unitatea receptoare, ce se conecteaza la elementul de incalzire/racire prin cablu si este situata in imediata apropiere a acestuia. Emitatorul poate fi amplasat in orice camera sau poate fi mutat dintr-o camera in alta, comunicatia realizandu-se prin unde radio. Nu exista alt avantaj al folosirii unu termostat wireless (termostat fara fir) decat eliminarea cablului prin casa. Un termostat wireless (termostat fara fir) prezinta insa si dezavantaje:
- costul, care este mult mai mare;
- pot apare probleme de comunicare la intreruperea energiei electrice, cateodata refacerea comunicarii fiind mai dificila, in functie de model;
La unele modele de termostat wireless (termostat fara fir) exista si posibilitatea de a comuta in regim manual, aceasta functie fiind foare buna in momentul in care transmitatorul se defecteaza sau ramane fara baterii, ori se pierde comunicatia radio. Este important sa nu stai in frig pana la remedierea problemei.
- Mai putem clasifica termostatele si astfel:
- termostate cu bimetal
- termostate cu burduf
- termostate digitale (termostate electronice)
Probabil primul tip de termostate ambient (termostate de camera) aparut il reprezinta termostatule cu bimetal. Dezavantajul principal al acestui tip de termostate il reprezinta faptul ca au un ecart de temperatura foarte mare (4-5 grade). Pentru a-l aduce la un nivel mai acceptabil unii producatori au introdus o rezistenta electrica in apropierea bimetalului pentru a face bimetalul sa reactioneze mai rapid, scazand ecartul de temperatura la 2-3 grade. Avantajul acestui termostat este ca, daca beneficiarul suporta acest ecart de temperature, termostatul poate fi utilizat un timp foarte indelungat - zeci de ani.
Alt tip de termostate ambient (termostate de camera) il reprezinta termostatele cu burduf. Acestea sunt mult mai finw decat termostatele cu bimetal, avand un ecart de temperatura de 1-1,5 grade, insa sunt si mult mai vulnerabil, decalibrandu-se foarte usor, necesitand astfel inlocuirea lor.
Mai exista si termostate digitale (termostate electronice). Acest tip de termostate functioneaza cu alimentare de la baterii si sunt mult mai fine decat celelalte doua tipuri te termostat, ajungand la ecarturi de temperatura de max 0,7 grade, avand ca element sensibil un termistor NTC.
Termistoarele sunt componente electronice care au proprietatea de a-si modifica rezistenta electrica in functie de valoarea temperaturii la care se gasesc. Astfel, in cazul termistoarelor cu coeficient al temperaturii pozitiv (PTC), pe masura ce temperatura creste, creste si rezistenta electrica a termistorului. In cazul termistoarelor cu coeficient de temperatura negativa (NTC) variatia este inversa, adica la cresterea temperaturii rezistenta electrica a termistorului scade. Mai utilizate sunt termistoarele de tip NTC.
Un termostat digital (termostat electronic) nu este asa sensibil ca un termostat burduf si are si ecarturi de temperatura mult mai scazute.
Vizitati magazinul nostru: CLICK AICI
Termostate sau cronotermostate?
Daca cineva sta permanent acasa, sau lipseste pentru scurte perioade de timp de acasa, este suficienta montarea unui termostat ambient (termostat de camera) neprogramabil. Daca insa locuitorii imobilului lipsesc periodic de acasa (de exemplu ziua, intre orele 9-17), se recomanda montarea unui cronotermostat ambient (cronotermostat de camera).
In orice caz, un cronotermostat este mai bun, mai util decat un termostat simplu, insa si cronotermostatul are dezavantaje: este mai greu de utilizat (unele cronotermostate sunt chiar foarte complexe), si sunt mai scumpe. La ora actuala exista cronotermostate cu ecran tactil (touchscreen), termostate cu comanda prin internet sau GSM, precum si multe alte variante.
Unde se monteaza un termostat/cronotermostat ambient (termostat/cronostermostat de camera) ?
Atunci cand este utilizat pentru comanda unui aparat de incalzire cu rezistenta electrica (gen radiator, aeroterma) termostatul este un mijloc de reglare locala a temperaturii (pentru incaperea respectiva), iar in cazul in care comanda functionarea unei centrale termice de apartament, vila, etc. devine un mijloc de reglaj al temperaturii pentru toate incaperile apartamentului, vilei, etc. In cel de-al doilea caz instalatia de incalzire trebuie sa functioneze corect, iar termostatul se va monta intr-o incapere-etalon (camera-pilot). Altfel spus, cand se atinge valoarea reglata a temperaturii in incaperea etalon se presupune ca s-a atins temperature dorita si in celelalte incaperi.
Se recomanda montarea unui termostat ambient (termostat de camera) in imobile cu o suprafata de pana la 80 mp. Daca suprafata casei e mai mare se recomanda un alt sistem de reglare a temperaturii interioare (regulator cu senzor exterior, sau alta varianta de automatizare mai complexa). Aceste recomandari pleaca si de la modul de functionare al instalatiei de incalzire comandate de catre un termostat ambient (termostat de camera).
Prin amplasarea termostatului intr-o camera se transforma aceasta incapere intr-o camera-pilot, dupa cum am vorbit anterior, care ar trebui sa descrie din punct de vedere termic comportamentul intregii case. Daca insa casa are o suprafata mai mare este greu de gasit o astfel de camera-pilot si se ajunge la disfunctionalitati ale instalatiei de incalzire si la scaderea confortului climatic.
Termostatul este indicat a se instala la 1,5 m inaltime pe peretele unei incaperi, astfel incat sa fie amplasat in zona de circulatie naturala a aerului, pe peretele opus radiatorului, dar sa nu fie influentat de curent sau surse de caldura.
Vizitati magazinul cu reduceri: CLICK AICI
Cum se verifica compatibilitatea centralei cu termostatul sau cronotermostatul?
Termostatele sunt compatibile cu majoritatea cazanelor, centralelor termice comercializate în România, dar pot comanda tot atât de bine un aparat de racire, climatizare.
Verificarea compatibilitatii se poate face foarte simplu. Majoritatea producatorilor de centrale termice folosesc ca pricipiu pentru comanda cazanului un contact intrerupt, intre bornele acestuia fiind fixata o punte de legatura. Daca centrala dumneavostra nu are aceasta punte este posibil sa aveti nevoie de un termostat ambient (termostat de camera) special recomandat de producator. RECOMANDARE: Intrebati societatea service sau cereti ajutorul vanzatorului !
Avantajele folosirii unui termostat ambient (termostat de camera)
- incalzire confortabila, eficienta a locuintei;
- investitie mica si durata scurta de amortizare;
- economii din punct de vedere energetic si financiar.
Vizitati magazinul nostru si profitati de reducerile actuale: CLICK AICI .