Publicat pe

Totul despre termostate ambient (termostate de camera)

 

Termostate ambient (termostate de camera). Generalitati

termostat-electronic-wireless-programabil 8ANumele de termostat deriva din grecescul thermos (fierbinte, incalzire) si statos (a mentine, a regla).

Termostatele ambient (termostatele de camera) sunt regulatori de temperatura ce comanda pornirea/oprirea sistemului de incalzire. Temperatura aerului din incapere este sesizata de catre termostat si cand aceasta scade la o valoare sub cea reglata lasa instalatia de incalzire sa functioneze, iar cand temperatura aerului atinge valoarea setata stabilita inchide echipamentul de incalzire pe care il comanda. Utilizarea optima a unui termostat ambient (termostat de camera) consta in gasirea valorii celei mai scazute de reglaj a temperaturii la termostat, care sa ofere confortul termic dorit.

Se gasesc mai multe tipuri de termostate ambient (termostate de camera): termostate mecanice, termostate electronice. Un termostat electronic poate fi cu afisaj digital sau fara afisaj.

Un cronotermostat (termostat programabil) este un termostat digital mai complex decat un termostat ambient (termostat de camera) standard, conferind posibilitatea stabilirii unor nivele diferite de temperatura pe parcursul zilei.

De exemplu, pe parcurul zilei cand sunteti la serviciu poate doriti sa opriti incalzirea sau sa setati o valoare mai scazuta pentru temperatura interiora a imobilului (cu scopul de a economisi energie), iar pentru seara sa stabiliti un alt nivel de temperatura.

Exista cronotermostate cu programare orara (la care se stabileste un program zilnic de functionare ce va fi mentinut pe parcursul intregii saptamani) si cronotermostate cu programare saptamanala (la care se pot stabili programe diferite de functionare in fiecare zi a saptamanii).

Profitati de reducerile noastre: CLICK AICI

Termostatele pot fi: termostate cu fir sau termostate fara fir (wireless)

Functionarea celor 2 categorii de termostate (cu sau fara fir) nu difera pe partea de control a temperaturii, singura diferenta fiind cablul electric intre termostat si aparatul de incalzire/racire (centrala, cazan, generator aer cald, etc) si aparitia comunicarii prin unde radio.Termostat electronic wireless neprogramabil 8A

La varianta termostat fara fir (termostat wireless) exista totusi un cablu intre aparatul de incalzire/racire si transmitatorul de unde radio al termostatului, care poate fi pozitionat in apropiere. Astfel, un termostat wireless (termostat fara fir) se compune din doua unitati: unitatea emitatore si unitatea receptoare, ce se conecteaza la elementul de incalzire/racire prin cablu si este situata in imediata apropiere a acestuia. Emitatorul poate fi amplasat in orice camera sau poate fi mutat dintr-o camera in alta, comunicatia realizandu-se prin unde radio. Nu exista alt avantaj al folosirii unu termostat wireless (termostat fara fir) decat eliminarea cablului prin casa.

Un termostat wireless (termostat fara fir) prezinta insa si dezavantaje:

 • costul, care este mult mai mare;
 • pot apare probleme de comunicare la intreruperea energiei electrice, cateodata refacerea comunicarii fiind mai dificila, in functie de model;

La unele modele de termostat wireless (termostat fara fir) exista si posibilitatea de a comuta in regim manual, aceasta functie fiind foare buna in momentul in care transmitatorul se defecteaza sau ramane fara baterii, ori se pierde comunicatia radio. Este important sa nu stai in frig pana la remedierea problemei.

  Mai putem clasifica termostatele si astfel:

 • termostate cu bimetal
 • termostate cu burduf
 • termostate digitale (termostate electronice)

Termostat mecanicProbabil primul tip de termostate ambient (termostate de camera) aparut il reprezinta termostatule cu bimetal. Dezavantajul principal al acestui tip de termostate il reprezinta faptul ca au un ecart de temperatura foarte mare (4-5 grade). Pentru a-l aduce la un nivel mai acceptabil unii producatori au introdus o rezistenta electrica in apropierea bimetalului pentru a face bimetalul sa reactioneze mai rapid, scazand ecartul de temperatura la 2-3 grade. Avantajul acestui termostat este ca, daca beneficiarul suporta acest ecart de temperature, termostatul poate fi utilizat un timp foarte indelungat – zeci de ani.

Alt tip de termostate ambient (termostate de camera) il reprezinta termostatele cu burduf. Acestea sunt mult mai finw decat termostatele cu bimetal, avand un ecart de temperatura de 1-1,5 grade, insa sunt si mult mai vulnerabil, decalibrandu-se foarte usor, necesitand astfel inlocuirea lor.

Mai exista si termostate digitale (termostate electronice). Acest tip de termostate functioneaza cu alimentare de la baterii si sunt mult mai fine decat celelalte doua tipuri te termostat, ajungand la ecarturi de temperatura de max 0,7 grade, avand ca element sensibil un termistor NTC.

Termistoarele sunt componente electronice care au proprietatea de a-si modifica rezistenta electrica in functie de valoarea temperaturii la care se gasesc. Astfel , in cazul termistoarelor cu coeficient al temperaturii pozitiv (PTC), pe masura ce temperatura creste, creste si rezistenta electrica a termistorului. In cazul termistoarelor cu coeficient de temperatura negativa (NTC) variatia este inversa, adica la cresterea temperaturii rezistenta electrica a termistorului scade. Mai utilizate sunt termistoarele de tip NTC.

Un termostat digital (termostat electronic) nu este asa sensibil ca un termostat burduf si are si ecarturi de temperatura mult mai scazute.

Vizitati magazinul nostru: CLICK AICI

Termostate sau cronotermostate?

Termostat electronic cu fir programabilDaca cineva sta permanent acasa, sau lipseste pentru scurte perioade de timp de acasa, este suficienta montarea unui termostat ambient (termostat de camera) neprogramabil. Daca insa locuitorii imobilului lipsesc periodic de acasa (de exemplu ziua, intre orele 9-17), se recomanda montarea unui cronotermostat ambient (cronotermostat de camera).

In orice caz, un cronotermostat este mai bun, mai util decat un termostat simplu, insa si cronotermostatul are dezavantaje: este mai greu de utilizat (unele cronotermostate sunt chiar foarte complexe), si sunt mai scumpe.

La ora actuala exista cronotermostate cu ecran tactil (touchscreen), termostate cu comanda prin internet sau GSM, precum si multe alte variante.

Unde se monteaza un termostat/cronotermostat ambient (termostat/cronostermostat de camera) ?

Atunci cand este utilizat pentru comanda unui aparat de incalzire cu rezistenta electrica (gen radiator, aeroterma) termostatul este un mijloc de reglare locala a temperaturii (pentru incaperea respectiva), iar in cazul in care comanda functionarea unei centrale termice de apartament, vila, etc. devine un mijloc de reglaj al temperaturii pentru toate incaperile apartamentului, vilei, etc.

In cel de-al doilea caz instalatia de incalzire trebuie sa functioneze corect, iar termostatul se va monta intr-o incapere-etalon (camera-pilot). Altfel spus, cand se atinge valoarea reglata a temperaturii in incaperea etalon se presupune ca s-a atins temperature dorita si in celelalte incaperi.

Se recomanda montarea unui termostat ambient (termostat de camera) in imobile cu o suprafata de pana la 80 mp. Daca suprafata casei e mai mare se recomanda un alt sistem de reglare a temperaturii interioare (regulator cu senzor exterior, sau alta varianta de automatizare mai complexa). Aceste recomandari pleaca si de la modul de functionare al instalatiei de incalzire comandate de catre un termostat ambient (termostat de camera). Prin amplasarea termostatului intr-o camera se transforma aceasta incapere intr-o camera-pilot, dupa cum am vorbit anterior, care ar trebui sa descrie din punct de vedere termic comportamentul intregii case. Daca insa casa are o suprafata mai mare este greu de gasit o astfel de camera-pilot si se ajunge la disfunctionalitati ale instalatiei de incalzire si la scaderea confortului climatic.

Termostatul este indicat a se instala la 1,5 m inaltime pe peretele unei incaperi, astfel incat sa fie amplasat in zona de circulatie naturala a aerului, pe peretele opus radiatorului, dar sa nu fie influentat de curent sau surse de caldura.

Vizitati magazinul cu reduceri: CLICK AICI

Cum se verifica compatibilitatea centralei cu termostatul sau cronotermostatul?

Termostatele sunt compatibile cu majoritatea cazanelor, centralelor termice comercializate în România, dar pot comanda tot atât de bine un aparat de racire, climatizare.

Verificarea compatibilitatii se poate face foarte simplu. Majoritatea producatorilor de centrale termice folosesc ca pricipiu pentru comanda cazanului un contact intrerupt, intre bornele acestuia fiind fixata o punte de legatura. Daca centrala dumneavostra nu are aceasta punte este posibil sa aveti nevoie de un termostat ambient (termostat de camera) special recomandat de producator.

RECOMANDARE: Intrebati societatea service sau cereti ajutorul vanzatorului !

Avantajele folosirii unui termostat ambient (termostat de camera)

 • incalzire confortabila, eficienta a locuintei;
 • investitie mica si durata scurta de amortizare;
 • economii din punct de vedere energetic si financiar.

Vizitati magazinul nostru si profitati de reducerile actuale: CLICK AICI .

102 comentarii la „Totul despre termostate ambient (termostate de camera)

 1. Buna ziua !
  Este suficienta distanta de 3 m intre radiator si termostat ( radiatorul pe un perete iar termostatul pe peretele opus , dar nu in fata radiatorului , pe diagonala fata de acesta ) ?
  Multumesc !

   
 2. Buna ziua, am luat un termostat fara fir…si nu stiu sa i-l montez…ma puteti ajuta??

   
  1. Ce marca este termostatul si la ce aparat doriti sa il conectati?

    
  2. buna ziua am o problema cu termostatul el arata ca centrala a pornit dar ea nu porneste si verso arata ca centrala sa oprit si ea mai merge (nu tot timpul ) este vorba de un termostat control-tem wireless

    
  3. Termostatul este defect, astfel că vă sfătuiesc să luați legătura cu vanzătorul pentru rezolvarea problemei.

    
 3. Buna seara…am un termostat ariston, care a ramas blocat pe 6 grade si incerc sa setez o alta temperatura , insa pe orice buton as apasa, nu reusesc sa fac acest lucru. Credeti ca ma puteti ajuta?

   
  1. Buna ziua! Nu comercializez termostate Ariston, asa ca nu va pot furniza niste informatii concrete legat de acest termostat. Incercati sa il resetati sau luati legatura cu cei de la Ariston sau cu distribuitorul de la care l-ati cumparat.

    
 4. Buna seara.Doresc niste sfaturi..am o centrala in condensare ARISTON productie 2016 30 kw..am 10 calorifere din care 8 sun 1,8m iar 2 sunt de 1 m.Pe 8 calorifere am pus robineti termostat iar pe 2 robineti normali..in baie si in hol sunt cei cu robineti normali.Am cumparat si un ambient fara fir c3rf LOGITHERM ceva de genu,As dori sa stiu daca ambientul lucra normal in paralel cu robinetii termostati?Precizez ca in camere termostatele de pe calorifere sunt reglate dupa necesitati,,sau cum sa procedez pt o eficienta cat mai ok..ambientul nu are raza de actiune asa mare cum scrie in manual de 50 m camp deschis si 30 in cladiri.l-am dus in dormitor si distanta pana la centrala este de aprox 15m si nu comunica..VOrice sfat m-ar ajuta.Va multumesc!!!!!!!

   
 5. Buna, am montat un termostat digital Q3RF la centrala Ariston, la ce gradatie pun butonul care indica imagine calorifer il pun… butonul care indica calorifer de pe panoul centralei are 19 gradatii.

   
 6. Buna ziua,
  Am sistem de incalzire in pardoseala si pe ambele etaje la distribuitor am si cate o pompa ce este comandata de un termostat ca cel din link. Va rog sa imi spuneti daca pot inlocui termostatul respectiv cu unul ambiental care sa porneasca pompa in momentul in care scade temperatura pe etaj?
  Va multumesc!
  https://temedecasa.wordpress.com/2012/02/17/cum-se-leaga-un-termostat-la-pompa-de-recirculare-a-apei-a-cazanului-de-incalzire-pe-lemne/

   
 7. Bună seara am un termostat Q3RF și doresc sa îl monteze la o centrala ariston cu condensare dar nu știu unde le leagă firele. Ma puteți ajuta? Am desfăcut sa ajung la partea electrica a centralei și am în partea dreapta o mufa portocalie unde se pot lega doua fire și în stânga este o mufa alba (tata, se). Unde se leagă?

   
 8. Afectează functionarea corecta a centralei dacă ambientul este deasupra de tv.Mulțumesc.

   
  1. Daca este foarte aproape de TV influenteaza functionarea centralei. Termostatul va sesiza temperatura degajata de tv si va opri centrala.

    
 9. Doresc montarea unui termostat ambient de camera temostatul la m cumparat MT05B (T6360A)

   
  1. Cu ce vă pot ajuta?

    
 10. Bună ziua , termostatul cu fir trebuie tras un fir de la centrala la termostat în cameră? Am centrală protherm electrică , mulțumesc frumos.

   
  1. Da. trebuie tras fir de la centrala la termostat.

    
 11. Ce termostat trebuie să cumpăr ,tip , model , am înțeles că cele cu fir sint mai bune ..?

   
  1. Ca să nu mai trageți cablu prin casă vă recomand un termostat wireless. Se spune că cele wireless mai dau erori, dar eu personal nu am întâmpinat nici o problema de acest gen. Receptorul îl poziționați lângă centrala iar emițătorul, fiind mobil, îl puteți așeza oriunde în camera.

    
 12. Buna ziua.
  Va rog sa-mi spuneti cum pot porni centrala in cazul in care ambientul( termostatul) nu mai functioneaza..!

   
 13. Buna ziua.Am centrala Motan si doresc sa montez un termostat cu fir de la acelasi producator.Casa este tip vagon iar distanta de la centrala la camera etalon va fi de aprox.20m. .Influenteaza aceasta distanta bunul mers al termostatului?Va multumesc.

   
  1. Buna ziua! Avand în vedere ca este un termostat cu fir, distanta nu influențează bunul mers al termostatului.

    
 14. Buna ziua ,daca amplasez termostat ul de ambiant dintr-o camera si in camera respectiva a atins gradele pe care le-am cerut,insa in celelalte camere este rece,unde ar trebui sa il pun?

   
 15. Daca il pun dintr-o camera unde niciodată nu va atinge 20 grade,o sa meargă in continuu centrala,ce ma sfătuiți???

   
  1. Buna ziua!
   Din păcate, la centrala termică trebuie să luăm o camera etalon și este greu să obținem confortul dorit în toate camerele. Pentru cel mai bun confort și reducerea consumului se impune instalarea a cate un termostat în fiecare cameră. V-ar putea ajuta termostatele de calorifer.

    
 16. Buna ziua.Am montat un termostat Q7 ieri.Acesta nu indica temperatura corecta din camera.Este setat sa porneasca la 22 grade.Desi in camera sunt sub 21.5 grade ,acesta imi arata pd ecran temperatura de 22.5.
  Multumesc.
  Ps.Cetrala este Imergaz si pana ieri am avut Q3.

   
  1. Buna ziua!
   Acum depinde cu ce ce fel de termometru comparați. Este posibil să nu fie problema la termostat ci la termometrul dvs. Termostatul Q7 este un termostat electronic programabil destul de precis. De asemenea, este important și locul in care l-ați instalat. Dacă este poziționat într-o zona în care poate fi influențat de vreo sursă de încălzire este normal să dea o astfel de eroare. Ca să rezolvați problema fie îi schimbați poziția, fie îl setați să mențină o temperatură mai mare (ex. 23 sau 23,5 grade C).

    
 17. Multumesc tare mult pt sfat si promtitudine.
  O seara frumoasa.

   
 18. Buna ziua! Am un termostat EUROSTER 2006TX se afla in camera cea mai rece și sta pe perete este setat spre ex la 25 grade si nu porneste decat cand e foarte frig la 24,5 desi din cate stiu at trebui sa porneasca la 24 ,8 As dori sa stiu unde ar putea fi problema si daca gasesc un termostat sa porneasca la 24,9 de ex. Multumesc anticipat!

   
  1. Bună ziua! La acest termostat posibilitățile de reglare ale sensibilității (sau Hysterezisului, așa cum apare în cartea produsului) sunt: 0,5˚C, 1˚C, 2˚C sau 4˚C. Nu cunosc termostate cu sensibilitatea de 0,1, dar cunosc termostate cu sensibilitatea de 0,2, ex. Logictherm, Computherm, Auraton.

    
 19. Multumesc frumos,o zi buna!

   
 20. Am un termostat cu fir si nu stiu sa il setez! Am umblat la setari si abia am reusit sa il opresc pt ca mergea intruna. Nu stiu ce marca este si nici unde sa ma uit sa vad vreo serie sau ceva care sa imi dea un indiciu ce sa caut pe net.

   
  1. Buna ziua!
   Verificați ambalajul, factura sau contactați vânzătorul. Nu vă pot ajuta dacă nu știu ce termostat aveți.

    
 21. Buna ziua! Daca am termostat pe fiecare colorifer la ce ma ajuta termostatul ambient?

   
  1. Bună ziua! În aceasta situație nu vă mai ajută cu nimic instalarea unui termostat de ambient într-o cameră etalon. Ați făcut o alegere bună prin instalarea a câte un termostat pe fiecare calorifer.

    
  2. Va multumesc!

    
 22. Buna ziua, va pot adresa o intrebare despre o problema termostat-comunicare a unei centrale saunier duval isofast f 35? multumesc mult

   
  1. Sigur. Aștept întrebarea dvs.

    
 23. salut. am o problema cu un termostat coputherm q3rf legat la o centrala feroli si anume , la o perioada de timp(2-3zile) termostatul ramane blocat pe incalzire cu tot cu centrala chiar daca in camera unde se afla senzorul de temperatura se depaseste temperatura cu 5-8 grade , centrala continua sa incalzeasca si la unitatea din perete a termostatului nu se stinge ledul rosu.mi-ar fi de mare ajutor un raspuns din partea dmv.

   
  1. Ca primă impresie, consider că este o problemă de comunicare între emițător și receptor. La ce distanță se află emițătorul de receptor?

    
 24. Buna ziua am o centrala termică nova florida si as vrea sa stiu daca pot monta orice ambient sau trebuie unul anume

   
  1. Bună ziua! În principiu putețî monta orice termostat de ambient.

    
 25. Buna seara.
  Am un termostat de ambient Logictherm C3 cu fir. In interior, dupa ce scot capacul de afisaj, sunt trei pozitii unde trebuie montate firele ce vin de la centrala. Imi puteti spune in care pozitii trebuie montate, 1 si 3, sau 1 si 3 ?
  Multumesc!

   
 26. pardon, am vrut sa scriu 1 si 2 sau 1 si 3

   
  1. Bună seara! Folosiți bornele 1 și 2.

    
 27. Bună seara! Am cumpărat un termostat Q7 wireless pentru centrala ariston cares premium dar nu știu unde să leg firele in centrala. Mă puteți ajuta?

   
  1. Bună seara. Aveți cartea tehnică a centralei aici. Informații despre instalarea termostatului găsiți la pagina 14.

   Urmăriți și acest videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=rMVnr4A40mU.

    
 28. Bună seara.Am un termostat electron că simplu și ,11 calorifere. Când folosesc termostatul ultimele două calorifere nu se încălzesc.Cand scot termostatul se încălzesc și ele.Poate fi defect termostatul?

   
  1. Bună seara. Dacă era defect termostatul, problema se reflecta la toate caloriferele. Rolul termostatului este de a opri, respectiv porni centrala, în funcție de temperatura ambientala din camera etalon. Setați termostatul pe o temperatură de 30 grade C și verificați din nou. Dacă problema persistă chemați instalatorul să facă o verificare.

    
 29. aVEM UN DUPLEX SI IN CASA CENTRALEI SUNT 2 CENTRALE CU 2 TERMOSTATE DE AMBIENT FARA FIR. AS VREA SA STIU CUM SA FAC SA NU I-A COMANDA DE LA CEALALTA CENTRALA.? CE SOLUTII AM?

   
  1. Receptorul și emițătorul comunică între ele prin frecvență radio. Unele termostate sunt acordate din fabrică să funcționeze pe o anumită frecvență, iar altele conferă posibilitatea modificării frecvenței. Dvs. trebuie să modificați frecvența termostatului și îl sincronizați cu receptorul instalat la centrala care doriți să răspundă la comenzile termostatului. În acest sens, consultați manualul termostatului. Un exemplu de modificare a frecvenței găsiți aici (procedura diferă de la un termostat la altul): https://www.youtube.com/watch?v=k4V5QSioSCw

    
 30. Buna ziua , am și eu niște mici nelămuriri legate de aceste termostate.
  Mai exact am doua cazuri :
  Cazul 1
  Este un apartament cu calorifere cu robinete normale , iar centrală are o porcărie din aia pe perete in living de reglează temperatura. Este printre primele modele cu decalaj mare de temperatura……..
  Problema este ca într-un dormitor temperatura nu apuca sa ajungă la cea setată in living și mai tot timpul este frig , sa încercat și reglarea din robineți dar nimic. Eu sunt curios dacă ceva de genul asta ar ajuta —> https://www.fibaro.com/fr/products/the-heat-controller/

  Teoretic da , dar practic nu stiu dacă va porni centrala doar pentru acel calorifer……….
  O părere va rog.

  Cazul 2
  Este puțin mai simpla treaba pentru ca momentan este montata doar centrală și caloriferele și urmează sa se decidă ce folosește pentru reglarea temperaturii.
  Se dorește foarte mult montarea acestor termostate pe calorifere : https://www.fibaro.com/fr/products/the-heat-controller/

  Cum vor comunica acele termostate individual cu centrală , astfel in cât fiecare camera sa aibă temperatura dorita ?
  Mai trebuie ceva care se atașează la centrală sau ce ? Se pun direct și gata ?

  Mulțumesc.

   
  1. Vă recomand a doua variantă, cu termostate pe fiecare calorifer. Astfel, veți avea control asupra ambientului din fiecare cameră separat. Centrala are și ea termostatul ei, așa că nu e nevoie de vreo ajustare.

    
 31. Bună ziua. Am un termostat de cameră digital Computherm 093, montat la o centrală Immergas de 32 kw. Locuiesc la casă, iar termostatul este montat intr-o camera la etaj. Problema este ca la etaj este cald iar la parter este mai rece. Credeti ca ar fi mai eficient sa montez termostate pe fiecare calorifer și să renunț la cel de cameră? Menționez că partierul este construit di piatră. Vă mulțumesc.

   
  1. Da. Recomand instalarea a câte un termostat pe fiecare calorifer. În felul acesta veți beneficia de confortul dorit în fiecare cameră.

    
 32. Mulțumesc.

   
 33. Bună ziua! Vă rog să-mi spuneți și mie dacă opresc ambientul (of) centrala mai funcționează pt celelalte camere cu robineți termostatici? Mulțumesc frumos!

   
  1. Buna ziua! Dacă aveți termostat pe centrala, prin activarea funcției OFF opriți centrala, ceea ce înseamnă că nu se va mai încălzi nici o cameră, indiferent dacă există sau nu robineți termostatați.

    
 34. Bună ziua.! Termostatul ambient division gaz fără fir sunt bune?

   
  1. Bună ziua! Nu am folosit acest termostat, astfel că nu mă pot pronunța, dar dacă doriți un termostat wireless programabil ieftin și bun vă recomand termostatul Logictherm C7 RF.

    
 35. Buna ziua! In curand o sa-mi instalez o centrala pe gaze. Ce ma sfatuiti, sa folosesc un termostat wireless de centrala sau sa montez robineti cu termostat pe fiecare calorifer( mai exact pe 4 din 5 calorifere)?

   
  1. Buna ziua! Recomand robineții termostatați.

    
 36. Buna ziua,
  Avem casa dispusa pe 3 nivele (P+E +M) cu o centrala pe peleti cu calorifere dotate cu capete termostatate.Au fost monatate si termostate Logictherm cu fir pe fiecare nivel (intr-una din camere) si legate cu cate o pompa pentru fiecare nivel.Mentionez ca fiecare nivel are si propiul distribuitor .Instalatia de incalzire in pardoseala este separata cu pompa termostatata willo dar legata pe acelasi temonstat de ambient cu parterul.
  Nu reusim sa efectuam o reglare a temperaturii corespunztoare fie este f cald – chiar daca reglam termostate de ambient la 12 grade C se ridica temperatura pana la 27 -29 grade C . Practic centrala merge continuu (nu intra in modulatie ) si chiar daca termostatul de ambient inchide pompa la temp setata – circuitul tot functioneaza (probabil datorita pompei cu care este dotata central sau efectului de termosifon) .Si tot reglam din robinetele termostatate ale caloriferelor cat mai tare cand mai incet .
  Teoretic ,explicatiile celor ce au efectuat montajul au fost ca centrala v-a functiona numai in baza cererii de caldura ,dar am inchis circuitele si caloriferele pe parter si etaj (pardoseala inchisa + cicuit boiler ACM inchis) si a ramas doar mansarda unde termosatatul de ambienta arata 27-29 grade C (pompa era inchisa de la 21 grade ) si centrala functiona in regim normal desi nu avea cerere de caldura.
  Exista vre-un sistem care sa sincronizeze /automatizeze toate acestea.
  Dupa cele ce am citit pe forumul dvs – inteleg ca termostatele de ambienta sunt puse fara rol ba chiar mai si incurca .
  Ce as putea face ?

   
 37. Vă salut am o centrala eolo star Imergas la care am montat un termostat wairles Salus menționez că centrala are 10 ani iar termostatul are 2 ani de când funcționează .Întrebarea este că în ultimul timp termostatul arată că centrala ar merge dar ia nu pornește și ledul de la unitatea centrala este stins iar când pornește merge foarte puțin și se mai oprește și brusc practic pompa nu mai circula apa .Îmi puteți spune părerea dvs Multumesc

   
  1. Buna ziua! Ați schimbat bateriile termostatului?

    
 38. Buna ziua. Tinem termostatul in dormitor unde avem doi pereti exteriori. Cand tin termostatul lângă peretele exterior (nu cel cu caloriferul) am o temperatura in timp ce un alt termometru(tot un termostat care nu mai comunica cu centrala) îmi arata pe peretele opus o temperatura cu doua grade mai mare. De unde aceasta diferenta? Sa fie din cauza pierderii de caldura a peretelui exterior? Blocul este din placi de beton, si nu avem niciun fel de izolatie deși am inteles ca acest perete ar avea si un strat de caramida…dar nu știu sigur. Unde ar trebui să poziționez termostatul pentru a menține o temperatura optima? Cat timp îl tin langa acest perete, temperatura scade foarte repede iar centrala merge aproape non.stop…ajungand foarte greu la temperatura setata (22 grade), timp in care in cealalta camera temperatura ajunge si la 24 grade. Va mulțumesc!

   
  1. Camera cu doi pereți exteriori are pierderi de căldură mai mari și de aceea apare această diferență. Este indicat ca termostatul sa nu fie poziționat pe un perete exterior, ci pe un perete interior (dacă vorbim de termostat cu fir). Dacă este vorba de un termostat wireless, emițătorul îl poziționați cat mai aproape de centrul camerei.
   Avand în vedere ca cele doua camere au pierderi de caldură diferite, nu veți putea menține aceeași temperatura în ambele camere, decat prin instalarea de robineți termostatați pe fiecare calorifer.

    
 39. Se poate pune termostat si la un convector pe gaz?

   
  1. Sigur ca da. Puteți pune termostat și la un convector pe gaz.

    
 40. Salut.
  Am o centrala Vision II de la Romstal.Am instalat un termostat wireless de la Danfoss, productie 2016 sau 2017.Am setat initial temp la 24 de grade cand suntem acasa si 20 cand suntem plecati, noaptea de la 12 pana la 6:30 am setat la 22 de grade.Temperatura de referinta a centralei am setat-o la 55 de grade.Cu toate acestea, am un consum destul de mare, circa 1500 kw pe dec si estimarea mea este unde va la 2000 kw pe ianuarie.
  Suprafata utila a apartamentului este de 88 mp.
  Intrebare; ce pot face ptr a avea un randament mai bun dar si confort termic macar de 24 de grade cand suntem acasa?maresc temp de ref a centralei, scad temp setata pe timpul cat suntem plecati..?

   
  1. Bună ziua. Pentru optimizarea consumului eu zic ca ar trebui să luați în calcul îmbunătățirea izolației locuinței. De asemenea, puteți lua în calcul și instalarea de robineți termostatați, care va vor oferi control separat pe fiecare cameră, putand contribui într-o anumită măsură la reducerea consumului.

    
 41. Blocul este nou, izolat cu polistiren de 10 cm, construit din bca ytong.
  Ce i drept, deasupra mea nu locuieste nimeni deocamdata.Posibil si din aceasta cauza sa pierd caldura.Intrebarea mea ar fi, daca exista un mod de setare a centralei si a termostatatului astfel incat sa ofere un randament cat mai bun.
  Sau poate o varianta mai buna ar fi renuntarea la termostatul de ambient si montarea de termostate pe fiecare calorifer…

   
  1. Pentru o centrală termică cu condensație, pentru optimizarea consumului, este indicat ca temperatura agentului termic (apei care intră în calorifer) să fie setată pe la 50 grade C, iar temperatura apei calde pe la 48-50 grade C. Robineții termostatați reprezintă o variantă mai profesională, deoarece vă conferă posibilitatea de a stabili temperaturi individuale pe fiecare cameră. În anumite condiții, instalarea robineților termostatați reduc semnificativ consumul de energie. Faptul că apartamentul de deasupra nu este încălzit determină creșterea consiferabilă a consumului.

    
 42. Buna ziua, ce termostat imi recomandati pentru o garsoniera tip open space mica si centrala viessman in condens? Doresc un termostat cat mai simplu si usor de folosit. Mentionez ca apartamentele vecine au acelasi model de centrala si ma gandesc daca e posibil sa preia semnalul de la ele. Multumesc

   
  1. Va recomand un termostat electronic neprogramabil Logictherm C3 sau Computherm Q3.

    
 43. Am instalat de curand o centrala termica prin condensare Viessmann vitodens 050 24 kw, conform unor criterii de specialitate,in apartamentul personal,cu o suprafata de 77 metrii patrati (cu hol), calorifere din aluminiu supradimensinate ( 15 % ) in 4 camere cu nevoi de puteri calorice diferite. Temperatura in apartament trebuie mentinuta constanta 24/24 ore( avem un nepotel).Nu am montat pe calorifere robineti termostatati ,am optat pentru un termostat SALUS cu wirlees 091FLRF ( sigur ghinion-dupa ce am citit cu atentie cele de mai sus ).Totusi,ce sfat i-mi dati , sa folosesc cele 5 programe fixate din fabrica ,sa adaptez programele 6,7 si 8 (ceea ce inseamna sa stau langa termostat ,functie de temperatura de afara sau sa folosesc si un senzor de temperatura exterioara ( daca este eficient impreuna cu termostatul si daca puteti sa-mi spune-ti ce rol are, unde actioneaza si ce alte comenzi sa fac ) !

   
  1. Avand in vedere ca doriti o temperatura constanta 24/24, va trebui sa setati toate programele termostatului la temperatura dorita (ex. 23 grade C). In functie de temperatura din camera in care se afla termostatul, acesta va porni, respectiv opri incalzirea, astfel incat da aveti constant temperatura setata. Nu e nevoie sa folositi senzor de temperatura exterioara.

    
 44. Buna. Am citit toate raspunsurile de mai sus , si am inteles beneficiile robinetilor termostatati , si urmeaza sa imi pun si eu ( in primavara cand imi voi face instalatia… ca nu o am inca facuta) .
  Dar…. eu a_si vrea sa combin robinetii termostatati cu un termostat cu wi_fi , ptr. a putea controla centrala de la distanta. Adica pe internet… cand sunt plecat de acasa, sa pot porni sau opri centrala.. si sa o reglez..chiar de la distanta mare… Asta se poate??? Dar cumva fara sa influentez robinetii….sau centrala porneste in parametrii setati pe robineti !?
  Va rog sa ma lamuriti….
  Sunt la inceput …abia ma racordez la gaz zilele astea , si urmeaza sa imi iau o centrala ( habar nu am ce sa iau) si intre timp sa fac si instalatia de apa…
  Si o sa mai am catava intrebari…
  Va multumesc

   
  1. Puteti pune si termostat pe centrala, in paralel cu robinetii termostatati.

    
 45. buna seara, am un termostat euroster pe o centrala Bosch. Termostatul este reglat la o temperatura de 21 grade- pana a ajunge la aceasta temperatura centrala porneste si se opreste de foarte multe ori( 100 ori poate- merge cateva secunde si se opreste)in decurs de 2- 3 ore – este posibil asa ceva ? Termostatul este defect cumva ?

   
  1. Buna seara! Nu este normal ce se intampla. Ori este problema la termostat, ori la centrala. Normal este ca centrala sa functioneaza continuu, pama la atingerea temperaturii setate pe termostat, in cazul dvs. pana la atingerea temperaturii de 21 grade. Va sfatuiesc asa chemati un specialist sa faca o verificare.

    
 46. Buna ziua.Am cumparat un termostat logictherm c7 cu fir,dar nu reusesc sa-mi dau seama cum pot sa-l opresc.Intrebarea este daca se pot opri(inchide).Va multumesc.

   
  1. Buna ziua! Termostatul Logictherm C7 nu se poate inchide. Nu are functie de inchidere. Stabiliti programele si el lucreaza in functie de setarile pe care le-ati facut. Oprirea aparatului de incalzit se poate face doar prin deconectarea acestuia de la sursa de alimentare.

    
 47. Buna ziua
  Am o centrala Immergas in condensatie. Am montat un termostat Logictherm C7RF7. Cum procedez atunci cand vreau sa aerisesc camerele ?
  Multumesc !

   
  1. Termostatul Logictherm C7RF7 nu are functie de oprire. Daca aerisiti mai mult tip si doriti ca in acest timp aparatul de incalzire sa nu functioneze, trebuie sa il deconectati de la sursa de alimentare.

    
 48. Buna ziua
  Multumesc pentru raspuns. Dar mai am o intrebare ,..Eu pe toate caloriferele am montate termostate. Daca le aduc pe toate la zero, mai este nevoie sa deconectez sursa de alimentare a termostatului atunci cand doresc sa aerisesc ?
  Multumesc !

   
  1. Buna ziua!

   In acest caz nu mai este nevoie sa deconectati aparatul de incalzire de la sursa de alimentare.

    
 49. Buna ziua

  Am un termostat Computherm Q7. Este setat pe 23 de grade dimineata si seara, cate 3 ore. Uneori, dimineata, desi pe ecran apare iconita aceea cu flacarile, centrala nu porneste.
  In plus, uitandu-ma in manualul de utilizare al termostatului am vazut vorbindu-se de regimul de incalzire și regimul de racire.
  Ce reprezinta astea mai exact și pe care ar trebui sa-l selectez pe timpul iernii?
  Multumesc

   
  1. Buna ziua! Regimul de racire este pentru climatizare. Dvs. trebuie sa setati termostatul pe regimul de incalzire.

    
 50. Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti cu o problema: am centrala viessman de 25kw pe lemne, 7 calorifere de fonta fiecare cu robinet termostat herz pe ele. Dupa unele discutii cu unii altii am mai montat un termostat ambient wireless ptr. Temperatura constanta in camera etalon. De cand l-am montat cand temp. Ajunge la cea programata, in centrala am 87, 88 grade. Este in regula aceasta temperatura? Nu se distruge centrala, pompa. Nu am pufer, doar boiler de 150 litri, o pompa si o vana de amestec (o piesa) daca bine zic, nu ma pricep prea bine. Va rog un sfat. Practic am montat termostat la termostate?

   
  1. Buna ziua! Termostatul de ambient nu are legatura cu temperatura din centrala. El doar opreste/porneste centrala, in functie de temperatura aerului din camere. Temperatura apei o reglati din setarile centralei.

    
 51. Buna ziua. Am si eu o întrebare. Am un termostat cu wireless honeywell cm 727. Îl setez pe 23 grade și merge foarte puțin. Câte 3 minute,apoi stă vreo 7 și iar merge 3. Am urmarit si la fiecare 10 minute el merge 3. Ma intreb daca treaba asta nu afectează centrala. Mentionez că caloriferele se încălzesc doar în partea de sus (aproximativ 40% din suprafață). Multumesc.

   
  1. Termostatul Opreste/Porneste centrala in functie de temperatura ambientala. Daca in camera se mentine temperatura setata pe termostat, inseamna ca totul functioneaza corect. Acest comportament nu afecteaza centrala.

    
 52. Bună ziua! Am cumpărat acum o luna de zile, un computherm Q7( cu fir) și am chemat doi instalatori să-l monteze corect, crezând că de fapt, asta era problema de nu funcționa. Dar nu, acest termostat parcă are funcțiile invers. Când setez o temperatura mai mare decât cea din camera, centrala se oprește, și invers. În plus, nu se aude click-ul la termostat în momentul când porneste și se oprește centrala. Puteți să-mi spuneți ce ar putea să aibă? Mulțumesc anticipat!

   
  1. Buna ziua! Nu este instalat corect. S-au facut legaturile pentru climatizare, nu pentru incalzire.

    
 53. Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Am schimbat centrala (acum e Ariston) si am pastrat termostatul. Este intr-o camera mai racoroasa, ziua functioneaza ok, insa noaptea desi scade temp mult sub cea setata nu mai porneste centrala .Nu inteleg de ce. Intr-un final spre dimin merge, fara sa umblu deloc la termostat, dar se face f frig, cam 18°., in conditiile in care e setata la 21,5.Peste zi porneste imediat ce scade sub aceasta temp. Nu este complicat termostatul, nu este cu setari de zi/noapte, de aceea ma miră. Multumesc!

   
  1. Probabil aveti un termostat programabil, care s-a resetat la programele din fabrica, astfel ca va trebui sa modificati programele in functie de preferintele dvs.

    
 54. Am centrala Imergar și am montat un termostat fara fir Divizion Gaz .Am setat temperatura la 20 g,termostatul se oprește dar temperatura ajunge la 23g.Termostatul nu mai pornește până nu scade temperatura la 19,5 g.Ce pot sa fac sa am o temperatura constanta.Pentru că așa e diferența mare și se simte frig.

   
  1. Buna ziua! Termostatul isi face treaba, dar caloriferele nu se racesc imediat dupa oprirea centralei. Pentru a nu mai ajunge temperatura la 19,5 grade, singura varianta este sa cresteti temperatura setata pe termostat, cu riscul ca la un moment dat sa aveti foarte cald in casa.

    
 55. Buna seara am un termostat cu fir seara il setez pe 22 iar peste noapte sare pe 15 grade care ar putea fi problema

   
  1. Buna ziua! Cel mai probabil este vorba de un termostat programabil, care are setat un program prestabilit din fabrica. Trebuie sa faceti setarile corespunzatoare, conform instructiunilor din manualul de utilizare, care ar trebui sa se gaseasca in cutia produsului.

    
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *